Flir One ( Android) : Lämpökuvausta joka kotiin

Pakkasen ollessa -27C päätin lähteä etsimään halpaa keinoa tehdä lämpökuvausta. Minulla oli aiemmin Biltemasta ostettu pistoolimallinen lämpömittari mutta kokonaisuuden hahmottaminen sillä oli vaikeampaa.

Runsaan googlailun tuloksena löysin Flir One-lämpökameran jonka uusin kesällä tullut uusi malli mahdollistaa jo 160x120 resoluutioisen kuvan ( aiempi versio oli 80x60). Hinta oli 300e paikkeilla joten kyseessä on todellinen 'killer application'. Kesällä uuden version tultua oli tullut myös oma versionsa Androidille. Lisäksi kameran lämpötila-alue on parantunut aiemmasta 0C - 100C uuteen -20C - 120C.


Flir Onessa on kaksi kameraa, normaali- ja lämpökamera. Normaalista kamerasta otetaan vain ääriviivat ja ne näytetään lämpökamerakuvan päällä. Tämä mahdollistaa tarkemman vikapaikan tunnistamisen. Jos tämä ominaisuus ei ole käytössä, tarkempi vikapaikka pitää kokeilla vaikka näyttämällä kuvassa sormella. Tätä metodia joutuu käyttämään myös jos ääriviivakuvassa ei ole tarpeeksi tunnistettavia yksityiskohtia.

Flir Onen saaminen "heti" olikin hieman vaikeampaa. Moni paikka ilmoitti että varastot tyhjät. Toiset ilmoittivat että saatavilla heti, mutta tilatessa kävikin ilmi ettei ole ja pitäisi odottaa pahimmillaan kuukausi. Monissa paikoissa puhuttiin maaliskuusta. Onneksi löysin sitten Ebay-kauppiaan joka ilmeisesti oli nimennyt tuotteensa sen verran huolimattomasti ettei se heti löytynyt hakusanoillani ja luultavasti samasta syystä se oli vielä myymättä. Sen sain n. viikossa Suomeen. Ebaysta tilaaminen on joskus hermopeliä ja tämän tapauksessa ehdin jo tilata toisen kappaleen suomalaisesta liikkeestä kun Ebay-myyjä oli ilmoittanut väärän paketin seurantakoodin joka sitten olikin vastaanotettu jossain päin Englantia...Suomalainen kauppa(Yleiselektroniikka)  ilmoitti n. 15 kappaleen erästä, mihin ehdin tilaukseen sillä se myytiin loppuun kahdessa päivässä. Tietenkin kävi sitten niin että vaikka kauppa ilmoitti että tuota on saatavilla heti, sitä onkin yllättäen tulossa vasta ensi viikolla...


Nopean latauksen jälkeen pääsin kuvaamaan. Laitteen akku riittää n. tunnin kuvaukseen, en ole tarkemmin vielä käyttöaikaa mitannut. Kuvassa pihan ovi, lattiasta puuttuvat lattialistat miksi lattian reuna näkyy tummempana eli kylmänä.


Pesuhuoneen lattian alla menevät lämpimät putket näkyvät hyvin lämpökamerassa.


Käytävältä näkyy myös hyvin mistä putket menevät. Lattian alla meneviä putkia ei ole suuremmin eristetty. Tässä kuvassa jopa sukassa oleva jalka näkyy kylmempänä.



Uima-altaan lämmönvaihtimen kierto saatiin juuri korjattua ja tästä näkee että toimii. Uima-altaassa ei ole nyt vettä, joten sen puolen putket näkyvät kylmempänä.


Lämpimät jalanjäljet lattialla.

Tulossa on mm. valvontakamerasovellus Manything jolloin voidaan lämpökuvaa käyttää valvontakamerana ja nauhottaa videota liikkeestä. Loistava tapa selvittää esim. mistä hiiret pääsevät asuntoon sisälle. En kyllä tiedä voiko laitetta ladata ja käyttää samalla.

Kaiken kaikkiaan upea vehje teknologiafriikille.

Comments

Post a Comment