Ensimmäisiä töitä harrastajatason CNC-koneella


Ostin taannoin CNC-koneen. Näitähän ostavat ne, joilla on ideoita muttei puusepän taitoja tehdä :)

X-carve on avoimen koodin ja suunnittelun tulosta ja ostin niistä suurimman eli 1000-version. Työskentelykoko on n. 80x80cm. Laitteen ympärillä on aktiivinen harrastajaporukka ja kaikenlaisia lisukkeita, korjauksia ja parannuksia on saatavilla. Koneen voi ostaa valmiiksi koottuna mutta säästin hieman kun kokosin sen itse parissa illassa.  Itse tein ja säästin!


Minulla on onneksi remontista johtuen paljon harjoitteluun käytettävää muutoin roskiin menevää lastulevyä. Tuossa on parhaillaan menossa ensimmäisiä testauksia. Itse asiassa ensimmäinen työ minkä tein oli ympyrän mutoisen kalvon leikkaus. Ajattelin että se on helpompaa cnc-koneella ja niin olikin. Toisaalta siinä kävi myös esille että askelmoottorin ohjaus pitää ihan oikeasti säätää oikein ennen käyttöä ts. ohjausyksikössä on potentiometrit jokaiselle akselille x,y,z joilla säädellään moottoreille menevää virtaa. Ne pitää säätää niin etteivät moottorit ylikuumennu tai toisaalta moottoreilla pitää olla riittavästi virtaa siirtyäkseen. Koska alkuasennossaan asetukset olivat liian pienellä, yksi moottoreista ei jaksanut siirtyä vaan teki ympyrän sijasta spiraalia...


Tässä melko valmis työ, jota tuossa ylempänä harjoiteltiin. Tammi on melko raskasta työstää ja selvästikään minulla ei ollut asetukset kunnosa vaan terä kuumentui, mistä johtuen se poltti sitten leikattavaa pintaa. Jouduin tuon sitten jälkikäteen hiomaan paremmaksi, mutta tuo osa on kuitenkin se mikä jää piiloon.

Paremmat asetukset tammelle varmaan löytyy, koska X-carve pystyy leikkaamaan myös alumiinia eli tehosta se ei ole kiinni. Tammi on vain todella raskasta leikata kuivuneena ja kun myöhemmin leikkasin pieniä pyöreitä palasia, niin niissä oli selkeitä virheitä eli hieman laite joustaa raskaan kuorman alla. Kuitenkin on saatavilla osia, jotka vähentävät joustamista. Puhutaan kuitenkin millistä ja sen osista.



Valmis taso. Jälkikäteen ajatellen olisin voinut myös koko tason voinut leikata myötäilemaan pyöreää allasta. Tason alle on siis jyrsitty ura altaan reunaa varten, jolloin taso pysy paikoillaan ja pyörii altaan reunalla. Valutusastian löysin K-raudasta mutta se ei sopinut pyöreään altaaseen, siksi siis erillinen taso sille. Tason öljysin vielä kahteen kertaan Osmon Top-Oililla, joka soveltuu keittiökäyttöön eivätkä kahvitahrat eivät jää siihen.

Koko valutusastian tarve tulee siitä, että kahvikapseleita ei voi suoraan pistää jätepussiin, koska niissä on vettä, joka valuu jäteasian pohjalle. Olen siis leikannut kahvikapselit fileerausveitsellä auki ja antanut kuivahtaa, mutta altaan pohjalla ne ovat tilaa viemässä ja altaaseen vettä laskettaessa tietenkin kostuvat uudestaan. Erillinen valutusastia ratkaisee sen ongelman kun sen voi tarvittaessa nostaa pois ja kuitenkin vettä voi vielä laskea sen reunasta.

Comments