Uima-altaan peite

Uima-altaaseen olisi paras vaihtoehto saada lamellipeite moottoroidulla kelauksella. Tällöin altaan voisi pitää suurimman osan ajasta peitettynä mikä vähentää lämmönhukkaa sekä asuntoon pääsevää kosteutta. Kun kyselin suomalaiselta allasfirmalta hontaa, niin vastaus oli 15 000e. Jo silloin olin Saksasta bongannut paketin 5000e hintaan ja nyt halvin mitä olen löytänyt on ollut 2800e.

Hintaa on vieläkin joten varmuuden vuoksi tilasin suomalaisesta kaupasta halvempaa muovipeitettä joka sekin tuli maksamaan n. 400e. Mitään kelauslaitteita en sille tilannut koska sama kelauslaite ei kävisi lamellipeitteeseen. Tarkoitus on siis vain testata saako peitteestä luvattuja etuja ennenkuin pistän 2800e tilauksen vetämään.


Peite paikoillaan. En ole sitä leikannut vielä oikeaan kokoonsa.

Kelauslaitteen on tarkoitus tulla vastapäiseen seinään. Onneksi altaan pumpun tulevan veden letkut ovat siellä jolloin pumpun päällä pitäminen ei työnnä peitettä toiseen päätyyn.

Allashuoneen kosteus nousi alussa yli 70% ja olen pitänyt nyt huippuimuria päällä jolla olen saanut maksimikosteuden laskemaan n. 60%:iin. Huippuimurin käynnistäminen kesti aikansa ennenkuin keksin että sen toiminta vaatii kahden eri seinillä olevien kytkimien olemisen oikeassa asennossa...

Päivisin kosteusprosentti on laskenut kun aurinko on lämmittänyt allashuoneen ilmaa.

Peite toimii paremmin kuin oletin. Illalla kosteusprosentti oli n. 40% kun samaan aikaan toisella puolella taloa se oli 25-35%, eli voi sanoa että kosteusongelma ratkeaa tuolla. Samoin tänään mittasin altaan lämpötilan joka oli täsmälleen sama kuin eilenkin ts. aiemmin lämpöä saattoi haihtua vuorokaudessa 0,5-1C.

Aiemmin laskin että tuon kokoisessa altaassa yhden asteen lämmitys vie energiaa 24kWh. Tuon jos laskee sitten koko vuodelle niin se olisi 8800kWh vuodessa, 400-800e suorana sähkölämmitysenergiana. Meillä tietenkin maalämpö laskee kustannuksia. Minulle se ei tietenkään olisi ongelma koska lämmityskulut ovat yhdeksälle talolle yhteiset mutta en kyllä muutoin pidä siitä että lämmitysenergiaa menisi hukkaan. Lisäksi tuohon pitää laskea huippuimurin viemä sähkö kuten myös uima-altaan pumpun (250W) ylimääräinen pyöritys vedenlämmitykseen. Pumppua pitää toki pyörittää myös veden puhdistukseen mutta nyt myös ylimääräistä aikaa lämpötilan nostamiseen takaisin.

Lisäksi ongelma on asumismukavuus ts. 60-70% kosteusprosentti on liikaa. En halua ottaa sitä riskiä että talon seinät homehtuvat uima-altaan kosteuden takia.

Jos peite on pitämässä kosteuden ja lämmön sisällään, voin myös nostaa altaan veden lämpötilaa nykyisestä 20C:stä ylemmäs. Uima-hallien veden lämpötila on n. 25C joten minun altaani vaatii vielä vähän asennetta kastautumiseen.

Lamellisysteemi moottoroituna maksaa siis 2800e ja siitä pelkkä lamelli n. 700e ja moottori 700e ja itse kelauslaite ilmeisesti loput. Ilmaa on vielä noissakin hinnoissa. Kelauslaite nyt on pakko olla ja moottoroituna se lisähinta ei ole niin paljoa. Kysymys tuossa on että kuinka paljon se moottoroituna vähentää sitä lisävaivaa mitä peitteestä on. Kysymys on siitä kuinka paljon vuodessa minulla menisi aikaa peitteen veivaamiseen auki ja kiinni.

Comments