Uima-altaan putkien korjaus


Kahteen reikään pistin Loctiten All Plastic-liimaa. Putki luultavasti on PE-muovia, jolloin mikä tahansa liima ei siihen tartu. AllPlasticin tarkoituksena oli täyttää ensin reiät eikä yksinään pitää vettä pois. Oikeastaan koska putket ovat vedenpinnan yläpuolella, putkissa on alipaine ja reikään menee enemmän ilmaa kuin mitä reiästä tulee vettä.

Seuraavaan kerrokseen meni sitten vulkanoituvaa teippiä, joka "sulaa" luoden yhteisen vesitiiviin teippikerroksen. Sekään ei välttämättä kuitenkaan tartu PE-muoviin.

Viimeiseksi mekaaniseksi tueksi pistin vielä klemmareita jotka tiivistivät vulkanoituvan teipin putken pintaan.


Tämäkään ei kuitenkaan riittänyt vaan vettä tuli vielä PE-putken liitoksesta. Sinne pistin väliin Marin-Teknik-massa, päälle vulkanoituvaa teippiä ja sen tiivistys vielä klemmareilla.

Kaikenkaikkiaan melko v-mäinen homma koska korjauksen tiiviyden näki vasta kun täytti putket vedellä. Pumppu puolestaan ei voi käydä ilman vettä joten vettä piti letkulla pistää pumpun kammioon, samaan aikaan kun sama vesi valui putkia pitkin altaaseen. Kun pumpun kammio oli täynnä, piti luukku sulkea nopeasti ja pumppua käyttää hetki jotta saisi ilmaa pois putkista. Aloin lopulta oppia homman mutta helppoa se ei ollut koskaan. Jos vettä tippasi vielä, niin putket oli taas tyhjennettävä ja selvitettävä mistä tippasee. Putken sijainti oli pumpun takan, joten reikien etsiminen, silloin kun putkessa oli vettä ts. pumppu paikoillaan, oli aika vaikeaa. Kerran jouduin putken liitokseen tekemäni korjauksen poistamaan kokonaan ja aloittamaan alusta. Vulkanoivan teipin täysi sidos vaati vuorokauden joten hommaa väkersin kokonaisuudessaan päälle viikon.

Täysin tiivis ei ole systeemi vieläkään. Pumpun poistoputkesta tulee hieman vettä. 6-tie-venttiilin avasin myös ja tiivisteet sisältä olisi pitänyt vaihtaa kymmenen vuotta sitten. Niitä ei vain joka paikasta saa joten pitää tilata luultavasti netistä. Tuon huomasin kun 6-tie venttiilin veden poistoputkesta tippasi vettä sekä systeemi sai ilmaa sen kautta vaikka poistoputki ei edes ollut valitussa asennossa ts. vettä menee jatkuvasti venttiilin eri kammioiden välillä pieniä määriä tiivisteen läpi. Poistoputken ongelma sain ratkaistua kun kävin rautakaupasta hakemassa pvc-putken tulpan ja leikkasin siitä tulpan 6-venttiiliin. Lisäksi 6-tie-venttiilin päälle nousee hieman vettä.

Uuden 6-tie venttiilit maksavat n. 100e joten iso homma ei olisi vaihtaa koko venttiiliä mutta suurempi homma on selvittää mikä venttiili sopii minun suodattimeeni. Lisäksi venttiilin liitokset ovat kaikki ruuvattavia paitsi yksi joka on liimattu. Toisin sanoen saattaisi olla enemmän hommaa kun helpompi on vain tilata uudet tiivisteet ja venttiilin yläosa. Varaosia on näihin saatavissa paljon, mutta netistä, eli Saksasta tai Usasta.



Suodattimessa myös yhdestä poistoruuvista tippasee vettä mutta pistin siihen vain astian alle.

Pumppuhan on ollut nyt käynnissä neljä päivää 08-24 koska olen nostanut veden lämpötilaa. Lämmöt eivät nousseetkaan parissa tunnissa vaan altaassa on niin paljon massaa että yhden päivän ajolla lämpötila nousee n. 2 astetta.

Nyt pumppu on siirtymässä normaalitoimintaan ts. pari tuntia kiertoa päivässä jolloin pienet vuodot eivät niin haittaa koska ne ehtivät haihtua päivän aikana.

Comments