Uima-altaan 6-tieventtiilin tiivisteen vaihto

 

6-tie venttiilissä on kuusi asentoa, ja 5 putkea. Filtteriasennossa pumpun putkesta tuleva vesi menee filtterin sisääntuloon ja filtterin ulostulosta vesi menee venttiilin kautta altaalle. Asentoja on siis venttiilissä 6 joten se on kyllä eräänlainen insinöörin taidonnäyte.

Venttiilin tiivisteet vain olisi pitänyt vaihtaa jo vuosia sitten ja käytännössä mureni käsiin kun sitä aiemmin tarkastelin. Vesi siis virtaa jatkuvasti venttiilin sisällä vääriin paikkoihin ja tästä yksi ongelma oli että poistoputki vuotaa myös mistä johtuen alipaine veti putkistoon ilmaa sieltä ja minun piti vaihtaa poistoputki itse tekemääni tulppaan.


Valitsimen puoli venttiilikammiosta. Koska tiiviste päästi vettä myös keskireiän läpi, nousi vettä myös venttiilin ulkopuolelle päälle.


6-tie venttiili maksaa n. 100e mutta koko venttiilin vaihtaminen olisi ollut isompi urakka koska luultavasti en olisi löytänyt vastaavaa venttiiliä jolloin putkia olisi pitänyt myös muuttaa.

Tiiviste siis estää veden kulkemista kammioiden välillä. Tämä tiiviste oli siis jo murentumassa käsiin.


Tiiviste ei lähtenyt ilman taistelua koska murenemisen lisäksi se oli myös osittain liimattu kiinni. Joten sen irroitukseen meni useampi tunti.


Taistelun jälkiä.


Uusi tiiviste oli hieman googlettelun tulos koska myyjiä ei ollut paljoa, suurin osa Usassa ja suurin osa heistä ei suostunut toimittamaan Eurooppaan. Onneksi Ebaystä löytyi myyjä josta osan sain, hinta oli n. 10e ja toimituskulut n. 10e joten melko edullista oli saada tuo viimeinen uima-allaslaitteiston vika korjattua.

Nyt pystyin poistamaan myös poistoputken tulpan ja vaihtamaan alkuperäisen poistoputken takaisin.

Ensimmäiset kerrat kun käynnistin aikoinaan pumppua olivat vaikeita nimenomaan siksi että aina kun putki saatiin täyteen vettä, systeemi sai rikkinäisestä tiivisteestä johtuen ilmaa poistoputken kautta. Nyt kun systeemi on oikeasti tiivis, pumpun uudelleenkäynnistys on huomattavasti helpompaa.

Comments