Saunan lämpömittari

 
Ei näytä paljolta. Eihän tuossa mittarissa ole muuta kuin pistää seinälle? Ei ollut. Katsoin netistä sellaisen mittarin mikä sopi silmääni ja tällä kertaa pidin hinnan alhaisena. Ehkä sen takia sitten menikin aikaa lämpömittarin saamiseen toimivaksi.



Ihan Prismasta, 15e.
Kävi vain ilmi että se kaksoismetallikierukka joka lämmön mittaa oli irti. Jouduin sen ensin kolvaamaan kiinni. Sitten pistin vierekkäin vanha mittarin ja aloin mittarin kalibroinnin. Merkkasin mittareista lämpötilat ja laskin kuinka paljon niissä oli eroa. Vertasin lämpötiloja myös infrapuna-pistoolimittariin. Kävi ilmi että pahimmallaan erot olivat 25%!

Valitsin sopivan kertoimen taulukkolaskennalla millä saisin Prisman mittarin lukemat mahdollisimman lähelle "oikeaa" lämpötilaa ja avasin mittarin kaksoismetallikierukan ja leikkasin pätkän siitä pois. Onneksi poikkeama oli niin päin että kalibrointi onnistuu kaksoismetallikierukkaa lyhentämällä.

Useamman kalibrointisauna ja saunaoluen jälkeen voin sanoa että lopputulos on hyvä. Poikkeamat olivat enää pari astetta. Välillä kyllä kävi mielessä että miksi pitää olla niin perfektionisti.

Comments