Kattopaneelin malli

 
Kun suunnittelin katon uusimista, ajattelin että minunhan pitää saada katto valkoiseksi, ennenkuin pystyn päättämään mitään muita esim. seinän tai takan värejä. Pistin siis valkoista pahvia kattoon jotta näkisin miten se vaikuttaa tilan valoon ja väreihin.

Huomasin kuitenkin erään haittapuolen valkoisella katolla. Kun katson illalla ikkunasta ulos taivalle, näen vain valkoisen katon heijastuksen. Jos haluan sen estää, minun pitää tehdä sellainen profiili joka sivusta näyttää mustalta mutta alhaalta valkoiselta.


Tein pahvista taas mallin. Hommaa oli aika paljon eli ensin pahvin taittelu profiiliksi ja liimaus.



Tämän jälkeen profiilin reunojen maalaus.


Valmis profiili katossa. Tämä on siis vain malli, jonka tarkoituksena on nähdä, toimiiko idea ja mikä on paras profiilin muoto. Pohja on siis valkoinen ja reunat mustat. Tästä aiheutuu se että altapäin katto on valkoinen ja kun katsoo kattoa enemmän sivusta, värit muuttuu mustaksi. Tässä muutos on hieman liian nopea koska pahvit eivät ole suoria. Lopullinen profiili, jos sen saan tehtyä, ei tietenkään tule olemaan pahvia.


Yksi profiilin ajatuksena oli luoda sillä koko huoneen läpi kulkeva jatkumo, niinkuin nyt tapahtuu rimoilla. Se korostaa huoneen pituutta.


Tästä näkyy hyvin miten eri kattovaihtoehdot näkyvät heijastuksena. Kuva on otettu huoneen keskeltä olevasta lepotuolista eli siitä mistä taivaalle tullaan katselemaan. Valkoinen katto heijastuu selvästi. Nykyinen rima näkyy myös muttei niin selvästi. Nykyinen rimahan on oikeastaan profiililtaan päinvastainen tuon tekemäni kanssa eli siinä tausta on musta. Tekemäni profiili puolestaan ei heijastu ikkunasta ollenkaan.

Comments