Withings WS-50 vaaka: Helppoa painontarkkailua


Aiemmin olen käyttänyt mekaanista vaakaa ja kirjannut tuloksia OpenOfficen taulukkolaskentaan mutta melko laiskanlaisesti. Oli selvää että jos mittaus on liian monimutkainen tapahtuma, niin sitä ei tule tehtyä tarpeeksi usein.

Jotta painonhallintaa voisi tehdä oikein, pitäisi tuloksia kirjailla mielellään joka päivä jotta näkee ruokavalion ja liikkumisen aiheuttamat muutokset selvemmin. Ihmisen paino joka tapauksessa vaihtelee hieman päivästä toiseen, joten päivittäin mittaamalla pystyy itse näkemään tuon "kohinan" ja suodattamaan sen pois tuloksista. Jos puolestaan ei halua ihan joka päivä mittailla, niin vaikkapa kerran kuussa mutta niin että mittaa sitten useamman päivän peräkkäin, ja siitä saa keskiarvon.

Helsingin sanomissa NYT-liitteessä oli artikkeli itsensämittaamisesta ja siinä mainittiin Withingsin suoraan nettiin tiedot lähettävä älyvaaka. Verkkokaupan sivuilta tuo vaaka löytyikin, eli WS-50. Verkkokaupassa myydään myös halvempaa versiota WS-30 missä on lähes samat ominaisuudet mutta WS-50:ssä on mukana myös rasvaprosentin, sykkeen, ilmanlaadun ja lämpötilan mittaus,  mikä nostaa laiteen hintaa 30e. WS-50:n hinta on siis tällä hetkellä 160e. 

Hinta on tietenkin aika korkea vaa'aksi mutta toisaalta kuinka paljon säästän sillä aikaa ja vaivaa kun kaikki tiedot kirjautuvat automaattisesti ylös? Jos katson tuota useamman vuoden investointina niin hinta ei olekaan enää niin paha, etenkin jos saan sen avulla painoni paremmin hallintaan. En kyllä kokenut olevani ylipainoinen kun kaikesta huolimatta harrastaan aika monipuolisesti urheilua ( leijasurffaus, melonta, rullaluistelu, lenkkeily nyt tärkeimpinä ), mutta kumpua oli ehtinyt kertyä vatsalle ja pettymys oli suuri kun tajusin ettei hoikkuus aiemmin johtunutkaan siitä että geenini olisivat jotenkin parempia vaan yksinkertaisesti siitä että olin nuorempi.

Kävin siis pikimmiten hakemassa vaa'an Verkkokaupasta. Aluksi asensin sen niin että vaaka lähetti tiedot Android-tablettiin ja sieltä ne siirrettiin Withingsin verkkosivuille mutta se osoittautui tyhmäksi ratkaisuksi koska minun olisi pitänyt avata Android-sovellus joka kerta synkrointiin. Joten korjasin tuon asennuksen ja annoin vaa'alle suoraan yhteyden wifi-verkkoon mistä se sitten itse automaattisesti synkronoi tiedot Withingsin verkkosivuille.

Ilmanlaadun mittauksen takia laite kannattaa sijoittaa makuuhuoneeseen, jos siis tarkoitus on mitata makuuhuoneen ilmanlaatua niinkuin minä teen. Asensin laitteen juhannuksen tienoilla ja olen sen jälkeen ottanut tavaksi käydä vaa'alla joka aamu. Ainakaan vielä tuo ei ole aiheuttanut mitään 'en-minä-jaksaisi'- reaktioita koska tuossa ei tarvitse muuta kuin astua vaa'alle jonka jälkeen se mittaa puolessa minuutissa painon, rasvaprosentin, sykkeen ja näyttää yön aikaiset ilmanlaatutiedot.

Samaan aikaan aloittelin hiilihydraattien vähentämistä vaikka en täysin puhtaaseen VHH-diettiin lähtenytkään. Näin jälkikäteen ajatellen olisi ollut mielenkiintoisempaa aloittaa mittaus ennen ruokavalion vaihtamista jotta olisi voinut verrata muutoksia mutta toisaalta taas, miksi odottaa turhaan?


Ruokavalion muutos siis vaikutti selvästi painooni, ja päivittäisessä mittauksessa pystyy selkeästi erottamaan suuremman trendin "kohinasta". Juhannuksesta lähtien on siis painosta lähtenyt n. 4 kiloa pois enkä ole itse kokenut vielä varsinaisesti laihduttavani. Riisi jäi pois, pastan vaihdoin kokojyväpastaan. Kebabia tulee vieläkin syötyä usein mutta nykyään salaatilla kun aiemmin lisukkeena oli pitaleipää. Joten melko pienillä muutoksilla on vielä menty.

Rasvaprosentti on toinen lukunsa. Oikeastaan se on se mihin yritän keskittyä. Rasvaprosentin mittaus ei kuitenkaan ole kovin luotettavaa eikä kannata tuijottaa tuloksia absoluuttisia arvoina vaan enemmänkin millaista muutosta tietyllä mittaustavalla tulee. Rasvaprosentti myös vaihtelee aika lailla. Jos olen nukkunut huonosti, on minulla yleensä aamulla lievä dehydraatio, mikä nostaa rasvaprosenttimittauksia ja laskee painomittauksia. Siksi esim. tuo viimeisin mittaus näyttää nyt alinta painoaan ja samalla korkeaa rasvaprosenttia.

Aivan suoraan sääntöä ei kuitenkaan ole tuon dehydraation, painon ja rasvaprosentin välillä eli käytin vielä "vanhanajan" taulukkolaskentaa ja otin painosta ja rasvaprosentista luvut ( arvo - viikon keskiarvo) ts. kuinka paljon päivän arvot poikkesivat pitemmän ajan keskiarvosta ja tein niistä korrelaatiokaavion mutta ainakaan silmämääräisesti en löytänyt suoraa korrelaatiota näiden kahden mittauksen huojunnan välillä.

Rasvaprosentti on siis myös laskenut niinkuin pitääkin mutta kaikki painonlasku ei ole tullut ilmeisesti rasvan vähentymisestä vaan myös lihasten vähenemisestä. Jos noihin lukuihin on luottamista.

Ilmanlaatu-mittareista näkyy käyränä yön lämpötila ja hiilidioksiidipitoisuus ts. kuinka hyvin ilma vaihtuu.

Voin sanoa että itselleni tämä on ollut rahansa arvoinen laite koska näen nyt lähes reaaliajassa miten ruokavalion ja liikunnan muutokset vaikuttavat elimistöön. Aiemmin asiaa ei tullut seurattua samalla tarkkuudella johtuen juuri tuosta manuaalisen kirjaamisen "vaivasta". Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä mihin lukemat asettuvat nykyisillä elintavoilla.

Samankaltaisia kokemuksia on myös Vimeon videolla esiintyvällä Matthew Amesilla, paino laski hänellä n. 3kg kuukaudessa. Video on englanninkielinen mutta hän myös mittasi painon päivittäin ja painolaskuun vaikuttivat myös liikunnan lisääminen.
Matthew Ames - One Small Step on the Scale


Comments