Wharfedalen 8.1 & 9.CS kauittimet ja kalibrointi Room EQ Wizardilla.


Päivitin kaiuttimeni Wharfedalen 8.1 lattiakaiuttimiin ja 9.CS keskikaiuttimeen. Jotta toisto olisi vääristymätöntä, kalibroin kaiuttimien toiston vielä tasaiseksi.

Otin ensin työn alle lattiakaittimet 8.1:t. Ne ovat siinä mielessä hieman valheelliset lattiakaiuttimet että bassotoisto ei vastaa muita lattiakaiuttimia. Kaiuttimen koko tilavuutta ei ole käytetty äänentoistoon vaan alaosa kaiuttimesta on erillistä osaa, jonne voi laittaa vaikkapa hiekkaa painoksi. Tämä tarkoittaa että erillinen bassokaiutin on vielä tarpeen.

Room EQ Wizard siis lähettää äänen convolver-taajuuskorjaimen läpi, jolloin pääsen heti mittaamaan tehtyjen korjausten vaikutuksen. Ensin mittasin taajuusvasteen ilman korjauksia. Kaikissa kuvissa olen pehmentänyt taajuusvasteen 1/24 oktaaviin.


Mittauksessa on mukana myös bassokaiutin, ja korjaan sen toiston myös samalla. Huippu n. 150Hz:ssä on tyypillinen pienille kaiuttimille, jotka eivät pysty toistamaan matalia taajuuksia. Tällä pyritään hämäämän ostajia kuvittelemaan että kaiutin toistaa alemmas kun todellisuudessa sen toiston raja on tuossa 150Hz:ssä. Huijaus, joka yleensä toimii. Silloin kun haetaan tasapainoista toistoa ja käytössä on erillinen basso, niin korostuma kannattaa poistaa. Tällä tempulla on jopa nimikin, "LS3/5a British upper-bass bump trick". 

Room EQ Wizardissa on oma ekvalisaattori-osio, mistä voi valita jokin olemassaolevista taajuuskorjaimista tai sitten yleiskäyttöisen. Valitsin yleiskäyttöisen ja aloin hiomaan kulmia pois taajuuskäyrästä.


Vihreä osuus näyttää taajuuskorjaimen vaikutuksen ja samalla näkyy myös arvioitu korjattu taajuuskäyrä. Korkeita taajuuksia ei ole järkevää lähteä korjaamaan koska niissä vaikuttaa mittamikrofonin sijainti paljon ts. saadakseen luotettavan kuvan toistosta, mittaukset pitäisi tehdä kymmenistä kohdista ja luoda siitä jonkunlainen kompromissi. Valitsin helpomman tien ja korjasin vain alle 2000Hz:n taajuuksia.

Tallensin korjauksen impulssivasteena eli "Export filters impulse response as WAV". Jostain syystä REQ talletti ensin käyriä, joiden frame length oli 65536 ja nämä eivät toimineet convolverin kanssa, joten kannattaa varmistaa tallennuksen jälkeen että frame length on 131072. En tiedä mistä virhe johtui. Tämä tiedoston voi sitten asentaa suoraan convolveriin, joka tekee taajuuskorjauksen.

Korjaustiedostot pitää luoda erikseen musiikkia ( 44100Hz) ja elokuvia ( 48000Hz) varten. Tämä onnistuu exportin tallennusvaiheessa valitsemalla oikea toistotaajuus.

Tämän jälkeen tein uudet mittaukset convolverin ollessa päällä ja taajuusvaste on selvästi suorempi.


Bassopään korjauksissa tärkeintä oli että sain huonemoodit pienemmäksi ts. basso ei jää kumisemaan, jolloin toistosta tulee tarkempi ja iskevämpi. Hyvä testimateriaali sille on Massive Attackin Angel, jonka alun bassot erottuivat ehkä paremmin kuin koskaan.

Sitten samat korjaukset keskikaiuttimen kanssa. Tärkein syy korjausten tekemiseen olikin 9.CS keskikaiuttimen hieman erilainen äänensävy johtuen korostuksesta 1400Hzssä.


Keskikaiutin ei ole musiikkikäytössä vaan ainoastaan 5.1-toistossa, jolloin bassosignaali ei kulje samassa kanavassa. Tein siis mittauksen bassokaiuttimen kanssa, mutta en korjannut sen taajuuksia ollenkaan.


Keskikaiuttimen taajuusvaste korjattuna. Nyt toisto on samaa sävyä kuin pääkaiuttimissakin. Alla kuva kumpienkin kaiuttimien taajuusvaisteista 1/6 oktaavin pehmennyksellä. Ainoa suurempi eroavuus on 3dB:n möykky 120Hz:ssä keskikaiuttimessa, mutta taidan antaa sen olla. Tärkeintä on että käyrät laskevat samaan tahtiin jolloin sävyt pysyvät samana.



Takakaiuttimia minun ei kannattanut vielä mitata koska ne ovat nyt väliaikaisessa paikassaan ja tulevat kattokiinnikkeet ovat tällä hetkellä tullissa. 

Comments