Tekgear Twiddler3 : yhden käden langaton näppäimistö

Olin syksyllä etsimässa näppäimistöä joka sopisi yhden käden käyttöön ja kuin tilauksesta Tekgear oli samaan aikaan valmistelemassa Twiddlerin julkistamista. Muistan samanlaisia kitaraotteeseen perustuvia näppäimistöjä olleen jo 80-luvulla, mutta silloin tekniikka ei ollut vielä tarpeeksi kehittynyttä.


Twiddler3 ohittaa entiset vajavaisuudet ollen täydellisesti käteensopiva langaton bluetooth näppäimistö. Hinta on hieman korkea 200 euroa, mutta toisaalta tämä sallii täydellisen vapauden kirjoittamispaikasta kun nytkin kirjoitan yhdessä Helsingin rantakadun kahviloista. Kirjaimet luodaan yhden tai useamman näppäimen yhdistelmällä.

 

Ylläolevasta kuvasta näkyy luomani "cheatsheet". Vasemman puolen kirjaimet eivät vaadi kuin yhden näppäimen painamisen mutta keskimmäisiin vaaditaan ylimmän rivin oikea näppäin mukaan sekä oikeanpuolimmaisiin ylemmän rivin keskimmäinen näppäin. Lisäksi olen tehnyt oman konfiguraation missä skandinaaviset näppämet saadaan ylimmän rivin vasemmalla näppäimellä.

Koska näppäimistö poikkeaa niin paljon muista näppäimistöistä vie sen opettelu aikansa, mutta jos sinulla on visio Twiddler3:n mahdollisista käyttötarpeista niin se aika ei ole hukkaanheitettyä.

Twiddler on vapaasti muunneltavissa konfiguraatiotiedostoilla ja näppäinyhdistelmiä on niin suuri määrä että taitojen lisääntyessä voi luoda makroja, jolloin tietty näppäinyhdistelmä voi tuottaa tavuja tai kokonaisia lauseita. Olen tehnyt Twiddler3:een kaksi skriptiä, joilla on helppo luoda uusia konfiguraatioita. Tekgearilla on omakin nettiportaali, jossa voi suunitella näppäinkonfiguuraatioita mutta se ei tue skandinaavisia näppäimiä. Lisäksi se on hieman hidaskäyttöinen, jolloin suurempia muutoksi tehtäessä tekstitiedosto onkin nopeampi tapa. Luomaani tekstiformaattiin voi lisäksi lisätä myös kommentteja sekä näppäimet voi järjestellä haluamaansa järjestykseen mikä helpottaa suunnittelua.

Olen luonut suomenkielisen konfiguraation missä ei ole vielä kaikkia erikoisnäppäimiä mutta peruskirjoittaminen onnistuu jo. Osaan itsekin vasta tavalliset aakkoset, jota sitten laajennan kirjain kerrallaan.
twiddler.cfg skandeille binaarimuodossa

En löytänyt Androidille sovellusta, joka lukisi ääneen kirjoittamani tekstin joten tein sellaisen itse.
Se käyttää Googlen Text-to-speechiä, mutta versio 2:sta, jolloin ei ole saatavissa suomenkielistä ääntämystä vaan teksti luetaan vahvasti americalaisittain ääntäen. Se kuitenkin mahdollistaa pitkienkin tekstien kirjoittamisen ilman että tarvitsee jatkuvasti pitää kännykän näyttöä esillä.
Tekstin voi tarvittaessa laittaa kuulumaan kuulokkeilla, joilloin puheääni ei kuulu muille ympärilläolijoille
TwiddlerWriter

Kirjoitusnopeuteni on parin viikon harjoittelun jälkeen vasta noin puolet tavallisen näppäimistön nopeudesta, mutta vasta nyt olen päässyt kirjoittamaan oikeaa tekstiä kun olen saanut myös skandinaaviset näppäimet käyttöön.

Bussissa kirjoittaminen kannettavalla tai tabletilla on ollut hieman hankalaa bussin liikkuessa joten Twiddlerillä sekin onnistuu ongelmitta. Samoin voisin kuvitella että kahvilat ja terassit ovat oivia käyttökohteita. Käyttöpaikkoja twiddlerillä on kuitenkin paljon etenkin kesän jo ollessa ovella.

Tässä yksi taannoin Nuuksiossa käydessäni.


Comments