Polarisaationkalvojen käyttö yksityisyydensuojana

 Valo kulkee aaltoina, mutta se aalto voi värähdellä pystysuoraan, vaakasuoraan ja kaikkien suuntiin sen välillä. Se toimii kuin kitaran kieli. Polarisoivat aurinkolasit sisältävät kalvon,joka päästää läpi vain pystysuuntaisen aallon. Veden pinnasta heijastunut auringonvalo polaroituu vaakasuuntaiseksi, jolloin polarisoivat aurinkolasit vähentävät siis vedestä heijastuneen valon pois.

Polarisoiva kalvo poistaa n. puolet tulevasta valosta siis. Jos pistää päällekkäin kaksi kalvoa, näkyy valosta puolet puolesta eli 1/4.


Suorakaiteen muotoisen maalarinteippikaarmin sisällä on yksi polarisoiva kalvo, joka tummentaa n. puolet valosta. Sen päällä on toinen polarisoiva kalvo osittain(maalarinteipin palasilla kiinni). Kohdassa missä kaksi kalvoa on päällekkäin, näkyy vain 1/4 valosta. Yksi kalvo ei tummenna vielä näkymää liikaa.

Kun toisen kalvon kääntää 90 astetta, käykin niin että kohdassa missä kalvot ovat päällekkäin, toinen kalvo estää vaakasuuntaisen aallon valon ja toinen pystysuuntaisen aallon valon. Käy niin, että mitään valoa ei pääse läpi.


Käyttämäni kalvo poistaa 99,9% valosta eli hyvin vähän näkyy vielä läpi.

Ongelma kalvoissa on hinta eli yhden puolen ikkunoiden peittäminen kalvolla maksaisi noin 1000e. Mutta kuvitellaan että kalvo olisi ilmainen. Mihin kaikkeen sitä voisi käyttää?

Vierekkäiset kerrostalot missä naapurit tuijottavat toisiaan. Jo rakennusvaiheessa voisi ikkunoihin asettaa polarisoivat kalvot niin että toisessa kerrostalossa kalvot ovat toiseen suuntaan kuin toisessa. -> Näet omasta asunnostasi ulos hyvin, kalvot vähentää valoa sen 1/2 mutta kaikki vastapäisen kerrostalon ikkunat näkyisivät mustina. Verhoja ei tarvitsisi pitää välttämättä koska kummastakaan talosta ei kukaan näkisi vastapäisen talon ikkunoihin sisään.

Omassa talossani vaikkapa niin että vastapäätä olevassa allashuoneessa kalvo olisi samaan suuntaan kuin olohuoneessa jolloin läpi näkyisi 1/4 valosta. Oikealla puolella olevilla makuuhuoneiden ikkunoilla voisi olla kalvo toiseen suuntaan jolloin näistä ikkunoista ei näkyisi mitään. Kaikista ikkunoista näkyisi ongelmitta ulos. Toki jos menee ulos sisäpihalle, näkisi sieltä makuuhuoneen ikkunasta sisälle.

Ajatuksena on miettiä voinko rakentaa sisäpihalle ensin rakennelman joka tulisi ainoan naapurin ikkunan kohdalle niin että sieltä näkisi ainoastaan tuon rakennelmassa olevan kalvon läpi olohuoneen ikkunoihin. Tuo kalvo siis vähentäisi näkyvää valoa 1/2. 

Sitten seuraavaksi voisin asentaa kaikkiin olohuoneen ikkunoihin toiseen suuntaan polaroidun kalvon jolloin naapuri ei näkisikään enää niistä sisään eikä minun tarvitsisi käyttää ikkunoissa muita verhoja. Naapuri luulisi että asensin nyt omiin ikkunoihini mustan kalvon kun todellisuudessa se syntyy näiden kahden kalvon yhteistoiminnasta. Naapuri luulisi etten näkisi omista ikkunoistani ulos, kun todellisuudessa näkisin ongelmitta omalle sisäpihalleni mutten naapurin ikkunoihin.

Comments