Himmennettävä ulko-oven ikkuna polaroivilla kalvoilla

Polaroivat kalvot olin tilannut jo ajat sitten, samoin kuin ulko-ovi valikoitui täksi malliksi pyöreän ikkunansa vuoksi. Nyt selviää siis syy siihen. 

Kun pistää siis kaksi polaroivaa kalvoa päällekkäin, niin toista kalvoa pyörittämällä voi säädellä läpi pääsevän valon määrää. Jos kalvot asettaa siis pyöreään ikkunaan ja toinen kalvoista vapaasti pyöriteltäväksi, niin läpipääsevän valon määrää voi portaattomasti säätää.


Ikkunan ruuvit menevät siis läpi, joten ostin vastaavat vähän pitemmät ruuvit. Samoin sain ostettua laakerit vinyylipäällystettyinä, urilla. Pari holkkia väliin, niin sain laakerit ruuveihin kiinni. Teetätin pyöreän ikkunalasin, jonka asetin laakerin väliin pyöriväksi. Polaroivat kalvot laitoin alkuperäisen ikkunan sisäpinnalle sekä toisen pyörivään lasiin vastapäätä toista kalvoa. Tärkeää on ettei välissä ole lasia, koska lasi polaroi itsekin etenkin karkaistuna mutta epätasaisesti, ja siten sotkisi efektin.

Kun lasia siis pyörittää 90 astetta, niin näkyvä muuttuu näkymättömäksi ja toisinpäin. Minulla on noissa kuvissa maalarinteipeissä merkattu paikka missä pimennys on täydellisin. 

Ilman tuota ominaisuutta ei minulle olisi tullut ikkunallista ulko-ovea, eli tämä mahdollistaa että voin "avata" asunnon myös tuohon suuntaan ja illan tullen sulkea ikkunan. Myöhemmin ikkunaan tulee vielä anturit, jotta kotiautomaatiosta näkee onko ikkuna auki vai kiinni ja voi vaikkapa illan tullen vaihtaa kattovalojen väriä ilmoittamaan että ikkuna on jäänyt auki vaikka ulkona pimeää.










 

Tässä vielä ikkunan avaaminen ja sulkeminen videona.


Pääsin vielä tuolla iltapäivälehden nettiversioon:

Marko teki ulko-oveensa jättimäisen ”ovisilmän”


Comments