DNA 4G Kotimokkulan nopeus Huawei B315 modeemilla


Valokuitua mainostettiin lähialueilla väsymykseen asti. Minulla on tällä hetkellä DNAn 4G-liittymä, jonka päivänopeus näytti olevan jotain 30Mbs, joten en kokenut tarpeelliseksi lähteä investoimaan valokuituun. Aiempi liittymäni on 1000Mbs, myös DNAn liittymä, mutta kaapelin kautta ja kun liittymä vaihtui tänne "maalle" hitaammaksi, en silti kokenut menettäneeni oikein mitään. Netti toimii kuten edelleenkin, ja pullonkaulat ovat joko omassa PC:ssä tai sitten netin toisessa päässä palvelimessa.

Valokuidun hinta olisi ollut noin 2500e ja siihen päälle vielä kuukausimaksut operaattorille. Todellisista nopeuksista ei ole minulla tietoa ja markkinapuheita en niin ota tosissaan ennenkuin näen käytännön testejä.

Paljonko nopeutta tarvitaan? Striimasin kesällä 1080p-videota Youtubeen, eikä se haitannut koneen päivittäiskäyttöä. Televisiossa näkyy myös 4K-Youtube ja videot näkyvät hyvin ja nykimättä. Käytän nettiä jatkuvasti työssäni, enkä ole huomannut hitauden haittaavan tai hitaus on ollut enemmänkin työkaluissa kuten nettiselaimessa. Nyt päivitettyäni selaimen Firefox Quantumiin, nekin ongelmat ovat vähentyneet.

Netflixin suositukset nettiliittymällä ovat HD:lle 5Mbs ja 4K:lle 25Mbs. Todellisuudessa dataa tarvitaan vähemmän, etenkin 4Ksta löytyy netistä testejä, missä todellinen datasiirto on ollut 16Mbs.

Datasiirron nopeus toki riippuu sijainnista, mistä en paljasta enempää kuin Espoon "maaseudulla" ts. melko optimi sijainti, koska verkot eivät mene niin tukkoon käyttäjistä mutta toisaalta hyvä yhteys tukiasemaan löytyy.

Testasin omasta liittymästä kuinka paljon nopeus vaihtelee vuorokaudenajan mukaan ts. onko hetkiä milloin verkko menee tukkoon. Testaukseen käytin SpeedTestiä, jonka skriptasin tekemään testin 15 minuutin välein. Samalla testattiin siis latenssi, download ja upload.


Kuvaajasta näkee että latausnopeus(Download) pysyy lähes koko ajan yli 30Mbs ja yöksi se nousee jopa 80Mbs nopeuteen. Lähetysnopeus(Upload) on melko tasaisesti 25-30Mbs. Latenssi ei varmaankaan pelaajille riitä vaan on 35ms luokkaa. Latenssin pitäisi olla vielä pelaamiseen täysin tasainen ts.se yksi hitauspiikki voi tarkoittaa pelissä hengenmenetystä. Testaus pitäisi tehdä siis sen osalta vaikka minuutin välein, jotta voi varmistaa että latenssi on tasainen.

Modeemi on siis Huawein B315 jonka maksiminopeus on 150Mbs. Olisikin nyt mielenkiintoista testata jollain uudemmalla modeemilla, kuten B715:llä ( maks 450Mbs) vaikuttaako modeemin vaihto ollenkaan.

Tarvittava datasiirron nopeus tietenkin riippuu siitä kuinka monta yhtäaikaista käyttäjää on. Jos minulla olisi siis kaksi 4K-videostriimiä samaan aikaan käytössä, kaista olisi käytetty. Tällä hetkellä tuo kuitenkin on vielä vähän teoreettinen tilanne. Normaali HD-videoitakin voisi katsella kuutta samaan aikaan. Toki häiriöt lisääntyvät kun kuormitus lisääntyy, mutta se riippuisi sitten siitä kuinka hyvin videotoisto olisi puskuroitu. Nykyiseen käyttööni 4G riittää vielä hyvin vaikka arvaankin että olen ensimmäisten joukossa siirtymässä 5G:hen kun se tulee saataville.

Pitää vielä mainita että teen tietokanta-konsultointia DNAlle, mutta tämä oli siis ihan omaa mielenkiintoani asiaan. 

Comments