Tuesday, January 2, 2018

B-Tech BT34 - hyvä ja halpa kattokiinnike surround-kaiuttimille


Hyviä tuotteita kannattaa kehua. Selvittelin aikani sopivia kattokiinnikkeitä surround-kaiuttimille. Osa kiinnikkeistä on kaiutinkohtaisia kun taas osa "kaikille" kaiuttimille sopivia. Etsin nyt lähinnä kaikille kaiuttimille sopivia ruuvikiinnitteisiä, kun minulla ei ollut vielä tietoa mitä surround-kaiuttimet tulevat olemaan. Taka-surroundeiksi menivät vanhat Dali 202:t mutta sivu-suroundit olivat vielä valitsematta ja ostamatta.

Koska surroundeiksi menee tavalliset pikkukaiuttimet ja esim. Dalit painavat 5,5kg, piti kiinnikkeen kestää tuon verran. Toinen vaihtoehto olisi ollut ostaa kevyempiä surround-käyttöön tarkoitettuja kaiuttimia.

Useammasta liikkeestä löytyi B-Techin BT34 kiinnikkeitä, ja niiden ulkonäkö oli siedettävä, joten päätin kokeilla ensin kahdella kappaleella niiden kestävyyttä. Hinta Suomessa oli n. 40e mutta ulkomailta tuota löytyy siitä puoleen hintaan ja nekin myyjät saavat katteensa ja maksavat veronsa.

BT34:n maksimikuormaksi on merkitty 5kg, joten tiesin tilatessa riskin, ettei kiinnike välttämättä riitä käyttööni. Samoin netistä löytyi kertomuksia, siitä kuinka kiinnike ei jaksa pitää kaiutinta asennossaa, mutta näissä tapauksessa kiinnike oli kiinnitetty seinään, ei kattoon. Kattoon kiinnitettynä BT34:n varteen ei kohdistu samanlaisia sivuttaisia voimia. Seinään kiinnitettynä myös pallonivel on kovilla, ja siihen kohdistuu kaiuttimen painosta kova vääntömomentti.Arveluni osoittautuivat oikeaksi ts. kattoon kiinnitettynä varsiosa ei joudu koville ja sama pätee myös itse kattoon kiinnittyvästä osuudesta ts. näin siihenkään ei kohdistu samanlaista vääntömomenttia kuin seinässä.

Kiinnitys ruuveilla itse kaiuttimeen on myös sellaisessa kohdassa, että kaiuttimen painopiste on lähellä palloniveltä ts. myöskään palloniveleen ei kohdistu liian suuria vääntömomentteja.Pallonivelen ja itse kaiuttimen kiinnitysosan välillä on vielä yksi liitos, josta kaiutin voidaan irroittaa kokonaan kiinnikkeestä ja se on ilmeisesti pahin heikko kohta. Se on nimittäin kiinni vain yhdellä ruuvilla ja on tärkeää asettaa liitos niin että ruuvi on liitoksen yläpuolella. Muuton kaiutin voi puljahtaa liitoksesta huonolla tuurilla yläkautta irti.Pallonivelen kiristämiseen on onneksi useampia ruuveja, joten sen saa riittävän kireälle kattoasennuksessa. Kuvassa näkyy myös se yksi yksinäinen liitosruuvi pilkistämässä. Itse kattokiinnike pitää myös pistää noin pitkittäin, koska siihen kohdistuu niin päin vääntömomenttia.

Kiinnike on sinänsä ihan tyylikäs mustana, ellei tuota muovista suojakoteloa olisi. Mutta harvoinpa tuota tulee katsottua. Kuvista saattaa myös joku bongata että eihän tuo Dali ole vaan toisiksi surroundeiksi tuli Wharfedalen 8.2, joiden paino oli myös se 5,5kg.

Yksikään kaiuttimista ei ole vielä tipahtanut alas. Mutta on turha kuvitella että tuo kestäisi samanlaisia kuormia seinäkäytössä.

No comments:

Post a Comment