Lamelliverholaskuri

Pystylamellliverhot ovat näppärä tapa rajoittaa näkyvyyttä sivusuunnnassa. Minulla on kaksi ikkunaa, mistä halusin estää naapurin näkemisen ikkunasta sisään mutta samalla niin etteivät verhot muuten estä näkyvyyttä liikaa muualle.

Periaate on aika selvä eli kun naapurin ikkuna on 17 asteen kulmassa, niin lamelliverhojen optimi kulma on 90+17=117 astetta. Mutta halusin nähdä ennalta kuinka paljon verhot haittaavat muuta näkyvyyttä. Tein siis lamelliverhojen suunnittelua varten laskurin LibreOfficen Calcilla.

Lamelliverholaskuri.ods
Tiedoston voi ladata klikkaamalla Raw-nappia.



Ensimmäisessä välilehdessä olen laskenut sisäpihan verhojen parasta kulmaa. Siellä naapuri on noin 45 asteen kulmassa, jolloin paras kulma verhoille on 90+45=135 astetta. Jokaisessa sarakkeessa on yksi skenaario, jolle annetaan kolme alkuarvoa: Leveys, Väli ja Kulma.
- Leveys on yhden lamelliverhon leveys.
- Väli on lamellien välinen etäisyys.
- Kulma on se kulma, millä lamelli on ikkunan vaakatasosta. 90 on siis täysin suora kulma ja lamelli on tällöin parhaiten läpi nähtävissä suoraan ikkunan edestä.
- Läpinäkymättömyys kertoo kuinka hyvin valituilla arvoilla näkyy keskiarvoisesti läpi eri suunnista. Maksimi on 1, jolloin läpi ei näy mistään suunnasta ja minimi 0, jolloin läpi näkyy joka suunnasta.

Arvot, joita käyttäjän ei ole tarkoitus muuttaa ovat harmaalla taustavärillä.




Oikealla puolen on kaavio, mistä näkyy lamellin läpinäkyvyys ikkunaa katsottaessa eri kulmista. 0 kulma on ikkunaa vasemmasta reunasta katsottaessa, 90 suoraan edestä ja 180 oikeasta reunasta katsottaessa.

Käyrät näyttävät miten läpi näkyy eri kulmista. Arvolla 1 läpi ei näe ja arvolla 0 verho on käytännössä läpinäkyvä eli sitä katsotaan täysin sivusta.

Ylläolevassa käyrässä olen pyrkinyt siihen että katsottaessa ikkunaa kulmasta 45, se olisi läpinäkymätön, mutta kuitenkin samaan aikaan ikkunaa edestä päin katsottaessa verho olisi mahdollisimman paljon poissa edestä. Keskiarvona paras näkyvyys saadaan asettamalla verho 135 asteen kulmaan, mutta samalla se kaventaa näkyvyyttä suoraan edestäpäin katsottuna, jolloin pitää miettiä mikä on se sektori mistä ikkunaa useimmiten katsotaan. Eli yksinkertaisin vastaus pistää verho 135 asteen kulmaan ei olekaan välttämättä se paras. Tässä tapauksessa ikkunaa ei katsota kovinkaan jyrkästä kulmasta oikealta, jolloin kulma jostain 90 ja 135 väliltä onkin se paras.

Toisen ikkunan verho onkin helpompi tapaus, koska naapurin ikkuna on niin pienessä kulmassa.


Tällöin verhot voi yksinkertaisesti asettaa 90+17 asteen kulmaan. Se mitä laskurilla voi arvioida on kuinka suuri voi olla lamellien väli eli tässä tapauksessa 9cm lamelleilla väli voi olla niinkuin suuri kuin 30cm. Tämä takaa sen että lamellit eivät haittaa näkyvyyttä edestäpäin. Kaavioista näkyykin että näkökenttä on hyvin laaja toisin kuin toisessa ikkunassa.

Tiedän. Täydellisyyteeen pyrkiminen on sairaus.

Comments